Hogyan lehet stresszmentes karácsonyunk a jóga segítségével?

Ahogy közeledik a béke és szeretet ünnepe, úgy szaporodnak a feladatok és vágyunk egyre jobban arra, hogy tökéletes legyen minden, viszont pont emiatt stressz hatásként éljük meg ezt az időszakot.

Jógagyakorlatokkal csökkenthető a belső feszültség, amit GABA nevű aminosavnak a csökkenése okoz a szervezetünkben. Ha nincs optimális mértékben jelen a szervezetben, akkor stresszelünk, szorongunk, rosszul alszunk, nehezen tudunk koncentrálni és nyugtalanok leszünk. Vagyis el kell érni, hogy ez az aminosav az optimális szinten legyen. Erre a jóga tökéletes megoldás.

Uddzsáji – 3 légzés

Hatásos légzéstechnika, ami nyugtató hatással van az idegrendszerre, csökkenti a fáradtságot, a magas vérnyomást és segít az álmatlanságon is.

Ülj le kényelmesen, egyenes háttal és csukott szemmel, majd kezdj el hosszan belélegezni és hosszan kilélegezni. Ügyelve arra, hogy teljesen elnyújtsd a légzést.

Kandarászana – Kisjógahíd

Tulajdonképpen többféle célt is szolgál, mert alkalmazhatjuk nyugtató pózként, de nyithatjuk, erősíthetjük vele a testet.

Feküdj a talajra, majd húzd fel a lábaidat csípőszélességben. A karokat zárd a test mellé. Emeld fel a csípőt és húzd a mellkasodat az állad felé. Hagyd megnyúlni a tarkót – ez intenzív nyugtató hatással van az idegrendszerre. Néhány légzésig tartsd ki a pozíciót, majd lassan, csigolyáról-csigolyára ereszkedj le. Néhányszor lehet ismételni.

Viparita karani – Félgyertya

Passzív verzió: Érkezz hanyatt fekvésbe, de úgy, hogy a hátad és a medencéd a talajon legyen, a sarkad pedig a falnak támaszkodjon. A medencét alulról támaszd meg egy párnával, ami stabilan megtartja, a lábak felfelé vannak, a sarkad a falnak támaszkodik. A kezek lazán a törzs mellett pihennek.

Passzív módban tovább tudsz benne maradni és kényelmesebb is, így lazításra is kiválóan használható.