Megérkezett a hőség, ha esetleg tapasztalunk enyhe lehűlést, akkor is biztosak lehetünk benne, hogy a nyár visszavonhatatlanul megérkezett. Ebben a melegben nem sok kedve van az embernek mozogni, sőt van akiben felmerülhet a kérdés, hogy ajánlott-e egyáltalán nyáron jógázni és, ha igen akkor mire érdemes odafigyelnünk?

Miért jó nyáron jógázni?

A melegben végzett jógagyakorlatoknak egyik előnye, hogy a sérülésveszély kockázata csökken, hiszen sokkal könnyebb az izmokkal és az ízületekkel való munka. Ezen kívül a magasabb hőmérsékleten végrehajtott jóga jelentős mennyiségű izzadással jár, ami nagyszerűen méregtelenít, tisztítja a bőrt és nem mellesleg gyönyörűen formálja a testet.

Kép: Getmyboat.com

Minden egészséges szervezet el tudja viselni a magasabb hőmérsékletben történő gyakorlást, azonban komoly kockázattal járhat a különböző szív- és érrendszeri betegségben szenvedők esetében vagy azoknál, akik ízületi problémákkal küzdenek.

Mire érdemes odafigyelni, ha a legmelegebb hónapokban is folytatni szeretnénk a jógagyakorlást?

  1. Ha nem kedveled a túlzott hőséget, akkor válaszd a kora reggeli vagy az esti jóga órákat.
  2. Bár melegben az izmok és az ízületek rugalmasabbak, ilyenkor is figyelj a megfelelő bemelegítésre.
  3. A nyári melegben már kisebb testmozgás során is megizzadhatsz, így érdemes egy kisebb törölközőt magadnál tartanod.
  4. Jógagyakorlás közben alapvetően nem ajánlott a vízfogyasztás (kivéve bizonyos jógairányzatoknál), azonban a tikkasztó nyári napokon készíts magad mellé egy palack vizet és kortyolgasd, ha szükséges és óra után mindenképp pótold a vízveszteséget.
  5. Fontos, hogy ha úgy érzed nem bírod vagy rosszul vetted a levegőt, akkor áll le és pihenj kicsit.
  6. A relaxáció során csökken a testhőmérséklet, ezért ha megizzadtál, akkor érdemes egy könnyű takarót magadra teríteni, hogy elkerüld a meghűlést.