Az első és a legfontosabb, hogy a kismama mind fizikai, mind szellemi síkon el tudja fogadni megváltozott állapotát, hiszen érzelmei, gondolatai hatással vannak a szíve alatt fejlődő babára is. 

Young pregnant women doing yoga exercise in gym

A jóga nemcsak a fizikai kényelmetlenségek megszüntetésében, de a lelki bizonytalanságok, érzelmi hullámok oldásában is sokat segíthet. A helyes légzéstechnikákkal való megismerkedés jótékony hatású babára, mamára egyaránt.

A várandósság ideje alatt hatalmas átalakulások történnek a kismama testében. A méh növekedése és a mama testsúlyának gyarapodása például olyan tartásra kényszeríti a gerincet, melyben megváltozik az ágyék-keresztcsonti terület természetes pozíciója, és ez gyakran fájdalmakat okoz. Kellemetlenséget jelenthet az is, hogy a rekeszizom a méh növekedésének hatására feljebb kerül, megnehezítve ezzel a légzést.

Tehát a jóga nagyon fontos, a babára való ráhangolódás és a kismama testi-lelki felkészülése szempontjából. A felkészülés részben a szülés eseményére történik, részben a születés utáni időszak fejlődésének megalapozását célozza.

A kismama jóga rendkívül biztos felkészülést nyújt a szülésre, mivel nem csak fizikailag, de mentálisan is felkészíti a nőt a gyermek érkezésére. A foglalkozásokon lágy, folyamatos mozgásban végzett gyakorlatok segítik a szükséges izmok megerősítését és a megnyújtását. Légző-gyakorlatok és relaxációs technikák segítségével oldódik fel a félelem és a feszültség, és edződik meg a koncentrációs készség. A jóga gyakorlatok statikus elemei a kismama jógában átformálva, lágyítva jelennek meg. A felkészülés így teljes és harmonikus.