Sokan küzdünk azért, hogy kitörjünk a félelmeink korlátai közül.
Miért korlátozzuk a jógázását csak talajon végezhető gyakorlatokra?

Az aerial jóga magát a jógagyakorlást mélyíti el, segítségül hívva a felfüggesztés és a gravitáció kínálta előnyöket. Mivel a legtöbb gyakorlat a levegőben történik, az úgynevezett hammock segítségével, ezáltal színessé és kihívásokká teli gyakorlást kínál.

Íme néhány indok, amiért érdemes elemelkednünk a talajról:

A hammocknak vagyis a test felfüggesztésnek köszönhetően csökken a vázizomzatra, csontokra, ízületekre ható terhelés. Ezáltal biztonságosabban, terhelés mentesen végezhetünk izommunkát egy-egy testrész esetében.
Gerinc problémával  rendelkező vendégeknek kifejezetten ajánlott, mivel a tehermentesítés és a felfüggesztés nyújtotta biztonság megfelelő stabilitást ad.
Nagy mértékben szerepet kapnak az úgynevezett fordított pózok, ászanák, amiket más jóga típusok esetében csak haladószinten lévők tudnak végrehajtani.

Milyen hatásai vannak a fordított pózoknak?

A fejenállást az ászanák királyának, míg a gyertyát a királynőjének tartják. Valamennyi inverz helyzetre igaz, hogy gyakorlásukkor megváltozik az egész test vérellátása, módosul a keringés. Főként e tényezőnek tulajdonítják vitalizáló hatásukat. A megfordítás tehermentesíti a szívet is, valamint a fejbe áramló vér is jótékony hatást kelt.
Erősíti az immunrendszert és megelőzi a betegségeket: Az egészség megőrzésében kulcsszerepe van a nyirokrendszernek. Amint a nyirok végigáramlik a testünkben, összeszedi a méreganyagokat és a baktériumokat, amelyek a nyirokcsomókban semmisítődnek meg. Mivel a nyirok az izomfeszítésnek és a gravitációnak köszönhetően mozog, a fordított pózok megkönnyítik a nyirok áramlását a légzőrendszer felé, melyen keresztül sok kórokozó hatol be a testünkbe.
Szó szerint új nézőpontot ad: Amint megszokjuk, hogy kiszámítható módon reagálunk a világunkra, az inverziók metaforikusan arra tanítanak, hogy mindig meg lehet közelíteni más szemszögből is egy helyzetet, személyt vagy problémát.

Az aerial jóga alap-élettani hatásai:

  • Fejleszti az erő-állóképességet és a  hajlékonyságot
  • Csökkenti a hátfájást, az ülőmunka okozta káros hatásokat
  • Növeli a test hajlékonyságát, fokozza a gerinc rugalmasságát
  • Fejleszti a meditációs és koncentrációs képességet
  • Csökkenti a stresszt, a szorongást és növeli az önbizalmat

Ajánlott öltözet:

hosszú vagy 3/4-es nadrág
minimum rövidujjú póló, ajánlott hosszú ujjú felső
csúszásmentes zokni vagy yogacípő