Hatha jóga

A legismertebb jógairányzat, mely elnevezése a “ha” és “tha” szavakból épül össze és ezoterikus jelentéssel bír: a “ha” szó Napot jelent, a “tha” pedig Holdat. A hatha jóga kiegyensúlyozza a Nap és Hold jellegű (aktív és passzív, férfi és női) energiákat a szervezetben.

A Hatha Jóga a fizikai karbantartás tökéletes rendszere. Pusztán a testgyakorlatok végzése azonban nem egyenlő a Hatha Jógával, ezt csupán gimnasztikának nevezhetjük. A Hatha Jóga nem más, mint céltudatosan összeállított gyakorlatok, és a figyelem, az életenergia áramoltatása a test minden részébe, az izmokba, izületekbe, mirigyekbe, idegekbe annak érdekében, hogy a test tudatos és engedelmes eszközzé váljon. A légzés szabályozásával végzett gyakorlatok (ászanák) feltőltik a testet, eltávolítják a mérgeket, és erősítik az egész idegrendszert. A gyakorló energikusnak érezi magát, közben teste, izmai mégis lazák. Fesztültségektől mentesen sokkal könnyebben birkózik meg a modern élet növekvő követelményeivel. Mindamellett a Hatha Jóga több ennél, több, mint jó fizikai kondícióban lenni. Serkenti a hormonrendszert (az endokrin kiválasztás az „érzelemelőállítás” fő komponense), így a Hatha Jóga igazi segítség az érzelmek szabályozása, stabilizálása terén. Tudatosan gyakorolva felemeli elméd és érzelmeid, növeli tudatosságodat, és harmóniába hoz a természet egészével.

Lassú ütemben, lépésről lépésre sajátítják el a tanítványok a testtartások (ászanák) technikáját. Az órák  tartalmazzák különböző légzéstechnikák (pránájama) elsajátítását, relaxációt, meditációt, esetleg mantrázást (közös rövid éneklés).

Kismama jóga

Fontos, hogy a kismama mind fizikai, mind szellemi síkon el tudja fogadni megváltozott állapotát, hiszen érzelmei, gondolatai hatással vannak a szíve alatt fejlődő babára is. A jóga nemcsak a fizikai kényelmetlenségek megszüntetésében, de a lelki bizonytalanságok, érzelmi hullámok oldásában is sokat segíthet. A helyes légzéstechnikákkal való megismerkedés jótékony hatású babára, mamára egyaránt.

A várandósság ideje alatt hatalmas átalakulások történnek a kismama testében. A méh növekedése és a mama testsúlyának gyarapodása például olyan tartásra kényszeríti a gerincet, melyben megváltozik az ágyék-keresztcsonti terület természetes pozíciója, és ez gyakran fájdalmakat okoz. Kellemetlenséget jelenthet az is, hogy a rekeszizom a méh növekedésének hatására feljebb kerül, megnehezítve ezzel a légzést.

Tehát a jóga nagyon fontos, a babára való ráhangolódás és a kismama testi-lelki felkészülése szempontjából. A felkészülés részben a szülés eseményére történik, részben a születés utáni időszak fejlődésének megalapozását célozza.

A kismama jóga rendkívül biztos felkészülést nyújt a szülésre, mivel nem csak fizikailag, de mentálisan is felkészíti a nőt a gyermek érkezésére. A foglalkozásokon lágy, folyamatos mozgásban végzett gyakorlatok segítik a szükséges izmok megerősítését és a megnyújtását. Légző-gyakorlatok és relaxációs technikák segítségével oldódik fel a félelem és a feszültség, és edződik meg a koncentrációs készség. A jóga gyakorlatok statikus elemei a kismama jógában átformálva, lágyítva jelennek meg. A felkészülés így teljes és harmonikus.

Baba mama jóga

A szülés utáni hatodik héttől jógázhatnak a kismamák.

Az órát a baba masszírozásával, tornáztatásával kezdjük, majd a mamák különböző jóga ászanákat gyakorolnak, babával a kézben, vagy csak szemkontaktust tartva, a kicsihez közel elhelyezkedve.

A baba-mama jógaórán a babának az egész foglalkozás játék, a mamának egy jó lehetőség arra, hogy visszaszerezze a szülés előtti kondícióját és felfrissüljön.
A foglalkozás lényege, hogy az anyuka együtt mozog a babával. A jóga gyakorlatok elősegítik az anyuka regenerálódását, megelőzik a szülés utáni depresszió kialakulását, segítenek abban, hogy visszanyerje szülés előtti kondícióját, erősíti a baba és a mama kapcsolatát. A foglalkozásokat a baba igényeihez igazítom 🙂
A jógapozíciók fejlesztik a baba mozgás- és térérzékelését, jótékonyan hozzájárulnak, mind testi, mind pedig értelmi képességeik fejlődéséhez.