A dúlák asszonytársi segítők, többnyire maguk is édesanyák.

Az anya a dúlával a szülés előtt optimális esetben többször is találkozik. Így alakulhat ki az a bizalmi viszony, amely alkalmas arra, hogy a dúla szeretetteljesen, az anya igényeit megértve és elfogadva támogassa őt. A dúla objektív információnyújtással segíti az anyát döntései meghozatalában. Az anya döntéseit tiszteletben tartja, saját véleményét nem erőlteti a szülő nőre.

A dúla a várandósság alatt, illetve a szülés során végig kíséri a kismamát, illetve a párt. A dúla a vajúdás teljes ideje alatta az anyával marad, folyamatosan támogatja, mind érzelmileg, mind fizikailag, használva a rendelkezésére álló tudást (borogatások, homeopátiás szerek alkalmazása stb.). A dúla segíti a szülő nő/pár és a kórházi személyzet közötti kommunikációt is, és kiegészíti a kórházi segítők által nyújtott gondoskodást.

A dúla a szülést követő órákban az anya mellett marad, és segít az első szoptatásnál.
A szülést követő hetekben, még a gyermekágy idején a dúla felkeresi az anyát, hogy átbeszéljék a szülésélményt, illetve a kisbaba gondozása körüli teendőket, kérdéseket.

Dúlás szülés a számok nyelvén

Dr. Marshall Klaus gyermekgyógyász és neonatológus professzor vezette be a dúla-szolgálatot az Egyesült Államokban. Kétféle csoporttal több, mint kétezer megfigyelést végzett. Mindkét csoport komplikációmentes várandósságot követő, hagyományos szülészeti ellátást kapott. Az egyetlen különbség az volt, hogy az egyik csoport szüléseit dúla kísérte.

Néhány érdekes adat: 
A dúla által kísért szüléseknél

  • a vajúdás időtartama 25%-al lerövidült
  • a császármetszések száma 50%-al csökkent
  • 40%-al kevesebbszer volt szükség oxitocinra
  • 30%-al kevesebbszer volt szükség fogóra és fájdalomcsillapításra
  • 60%-al kevesebbszer kellett epidurális érzéstelenítést használni és gátmetszést végezni.

A szülést követő órákban a dúlával szült anyák kevesebb szoptatási gonddal küzdöttek, és kevésbé voltak aggodalmasak.

A megfigyelés, illetve a fenti számok azt mutatják, hogy minél több személyre szabott gondoskodást kap egy nő a szülés nagyon érzékeny időszaka alatt, annál természetesebben, könnyebben alakul ki a kötődése, a jó kapcsolata a babával, és annál inkább kompetensnek érzi magát a baba ellátásával kapcsolatban.

(Forrás: Dúlakönyv)

Fontos megjegyezni, hogy a dúla nem helyettesíti sem az orvost, sem egyéb egészségügyi személyzetet, nem végez vizsgálatokat, és nem értékel leleteket.
A dúla nem hoz döntéseket az anya helyett sem a várandósság, sem a szülés ideje alatt, de tájékoztatja a kismamát a lehetőségekről, hozzásegítve őt a felelős döntés meghozatalához.

 

Szülésfelkészítő

A szülés meghatározza az anya további életét, kudarcként vagy fantasztikus élményként is ott maradhat a tudatos vagy tudat alatti elmében.

A baba is átéli a szülést, amely kihat egész életére, az anyához az apához való kötődésre.

A szülők közötti kapcsolatot is meghatározza, hiszen amikor a kismama szeretetben, figyelemben, gondoskodásban, részesül a szülésénél, és megérzi, hogy ő a teremtő nő,, kivirágzik és olyan hatalmas erőt kap, amivel párját is támogatja férfiasságában.

A társadalom alapköve pedig a család.

 

A szülésfelkészítőn választ kapsz a következő kérdésekre:

Miért fontos a szülés folyamata?

Mik a szülés fázisai, és hogyan ismerhetem fel hol tart?

Milyen alternatív fájdalomcsillapítási technikák vannak?

Milyen testhelyzetekkel segítheted a folyamatot?

Milyen masszázs fogások , akupresszúrás kezelések segítenek?

Miért fontos az arany óra?

Hogyan védheted a gátadat?

 

Beszélgetünk még a szoptatásról, a szülő nő jogairól, a gyermeknevelésről, szülés utáni depresszió elkerülési lehetőségeiről, illóolajok, gyógynövények, homeopátia használatáról. És még sok téma merülhet fel, az egy napos intenzív papás szülés felkészítőn.